Att skapa förutsättningar för ett agilt arbete är mycket viktigt om man vill att det ska bli bra.

Det räcker inte med att ha ett “Stand-up” och en ”Backlog” för att kunna säga att man arbetar agilt. För att verkligen skapa förutsättningar för det agila arbetet så behöver man se till att man har en kultur som främjar samarbete, kommunikation och flexibilitet. Detta innebär att man behöver ha en ledning som är villig att lyssna på sina medarbetare och som är öppen för att prova nya saker. Man behöver också ha en arbetsmiljö som är anpassad för det agila arbetet, med tillräckligt med utrymme för samarbete och kommunikation. Vilka är förutsättningarna då? Som tur är finns det ett mycket enkelt manifest att lära sig, länkar det här. Detta Agila Manifest är enkelt att ta till sig och smart att komma tillbaka till med jämna mellanrum. Tänk på att ordet ”över” inte betyder att det som då blir under inte är relevant. Att säga att Kommunikation skall gälla över Dokumentation innebär inte att dokumentation inte är relevant ibland men kommunikationen gäller, just det, ÖVER!

När man väl har skapat dessa förutsättningar så blir utväxlingen otroligt hög och det går snabbare att utveckla det man har behov av men till en lägre kostnad och dessutom har man roligt på vägen. När medarbetare har roligt så stannar de, gör ett bra jobb och lockar till sig andra duktiga medarbetare.

Så uppmaningen är att för dig som sitter i en ledande position ta reda på vad som krävs för effektivt och roligt agilt arbete. Har du gjort det?

Vill du ha stöd på vägen? Hör av dig!

Kategorier: AgiltMentorskap